Ikä koskettaa meitä kaikkia

Valtaa vanhuus!

15.9.
2012

SUURTAPAHTUMA

Helsingin Senaatintorilla 15.9.2012 klo 11-16

Ikä koskettaa meitä kaikkia. Tule ja valtaa vanhuus!

VALTAA VANHUUS / MED ÅLDERNS RÄTT -kampanjan päätapahtuma kokoaa tuhansia hyvän vanhuuden puolustajia Helsingin Senaatintorille lauantaina 15.9. klo 11-16.

Tapahtuma on ilmainen ja suunnattu kaiken ikäisille. Tarjolla on torin täydeltä karnevaalitunnelmaa, tiukkaa asiaa ja ennakkoluulotonta tietoa hyvästä vanhenemisesta.

Pääjuhlan tähtenä esiintyy Jukka Poika, joka ylittää sukupolvien välisiä raja-aitoja esittämällä omia versioitaan Veikko Lavin musiikista. Menossa mukana myös Aira Samulin. Puolueiden kärkinimet pistetään tiukille poliittisessa peukaloruuvissa. Yhteislaulu kajahtaa ilmoille Marjukka Riihimäki ja Laulusta voimaa! -kuoron kanssa. 

Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Tapahtuman järjestää kahdeksan suurta vanhusalan järjestöä, joiden mielestä vanheneminen ei ole sairaus eikä ongelma, vaan luonnollinen osa elämää. Siksi kampanja haluaa vanhuutta koskevat asenteet remonttiin. Ikä koskettaa meitä kaikkia. Tule ja kerro, miten juuri sinä valtaat vanhuuden - itsellesi tai muille!

LAVAOHJELMA
11:00 - 11:30
Kantaesitys Fanfaari vanhuudelle (Tommi Hyytinen 2012).
Julia Leskinen käyrätorvi, Mari Tirkkonen käyrätorvi.
Ruoveden pappamopot tuovat vanhustyöntekijöiden tervehdyksen
Tervetuloa! Vappu Taipale, puheenjohtaja, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry
Menossa mukana myös Aira Samulin

11:45 - 12:30
Poliittinen peukaloruuvi.  Millaisia lupauksia puolueiden kärkinimet antavat kuntavaalien alla hyvän vanhuuden turvaamiseksi? Paikalla ministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.), ministeri Päivi Räsänen (kd.), kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.), europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.), kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.), kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) ja kansanedustaja Arja Juvonen (ps.). Peukaloruuvia kiristämässä psykologi  Pirkko Lahti sekä toimittaja Leena Tamlander-Pulli.

13:00 - 14:30
Vanhuus -pääjuhla
Juhlan pistää käyntiin Jukka Poika joka esittää makupaloja Veikko Lavin tuotannosta.
Valtaa Vanhuus -teesit esittelee ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja ja ne vastaanottaa Kuntaliiton edustaja.
Ohjelmassa mukana myös Aira Samulin sekä Marjukka Riihimäki & Laulusta voimaa! –kuoro.
Jukka Poika jatkaa pääjuhlan lopussa! Juontajana ylipormestari Eva-Riitta Siitonen.

15:00 - 15:30
Oikeus omannäköiseen vanhuuteen - Miten asenteet pistetään uusiksi vanhustyössä?
Vanhustyöntekijöiden ammattiliitot haastetaan miettimään, millaisilla eväillä ihmisarvoinen ja hyvä vanhuus turvataan kaikille. Mukana suunnittelija Soili Nevala/Super, tutkimuspäällikkö Marja-Kaarina Koskinen/Tehy, suunnittelija Marjo Katajisto/JHL, erityisasiantuntija Marjo Varsa/Talentia ja opiskelija Erja Ronkainen Metropolia ammattikorkeakoulu. Toimittaja Hilppa Kimpanpää juontaa.

15:30 Musiikkia & liikettä.
Folkhälsans buggare tanssiryhmä esiintyy


Torin messualueella esittäytyvät kymmenet hyvän vanhenemisen osaajat ja ammattilaiset: yritykset ja yhteisöt jotka tarjoavat hyvän iän palveluita ja tuotteita. Torialueella myös ruoka- ja juomakojuja.

Vanheneminen ei ole sairaus eikä ongelma, vaan luonnollinen osa elämää. Vanheneminen koskettaa liikennettä, kauppaa, esteettömyyttä, kulttuuria. Se ei ole vain sosiaali- ja terveyspolitiikkaa - virtsatieongelmia tai vuodepaikkoja. Tämän päivän palvelumalleilla ja asenteella ei pärjätä tulevaisuudessa.

Siksi kampanja vaatii vanhuutta koskevaan päätöksentekoon rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta. Ei hymistelyä, vaan todellista toimintaa ja tekoja. Tule mukaan ja valtaa vanhuus meille kaikille, myös itsellesi!