Ikä koskettaa meitä kaikkia

Valtaa vanhuus!

13.6.
2013

Kansainvälisiä vieraita Taavetinpuistossa

- I like this Taavetinpuisto park. In my country we don’t have such a place where old people can do physical exercises. In addition, the park was constructed in a way that is friendly to elderly people, Albino Lovi Salomonsaarilta kiitteli.
Pikku Huopalahdessa, Miina Sillapään säätiön vieressä oleva Taavetinpuiston liikuntapuisto sai kansainvälisiä vieraita torstaina 13.6, kun puolentoistakymmentä WHO:n kahdeksannen terveyden edistämisen maailman konferenssin edustajaa tutustui Taavetinpuistoon. Tilaisuus oli Valtaa Vanhuus -liikkeen järjestämä.
Tilaisuuden avasivat juhlavasti Helsingin kaupungin liikuntajohtaja Anssi Rauramo ja Valtaa Vanhuus –liikkeen puheenjohtaja Vappu Taipale. Taavetinpuisto on yksi Helsingin kaupungin puistoista, ja kaupunki on rakentanut sen yhdessä Miina Sillanpään Säätiön kanssa.
Vieraat tutustuivat opastettuina Taavetinpuistoon ja sen monipuolisiin välineisiin. Selvästikin puisto ja puistossa olevat välineet olivat aivan uusi kokemus kansainvälisille vieraille.
Julita Maradzika Zimbabwen yliopistosta kiitteli, että Taavetinpuisto on loistava idea ja hieno hanke. Puisto osoittaa sen, että vanhoja ihmisiä arvostetaan ja heidän resurssinsa tunnustetaan ja tunnistetaan.  Puisto on myös hyvin turvallinen käyttäjilleen.
Taavetinpuiston jälkeen vieraat tutustuivat kehittämispäällikkö Helena Launiaisen ja arkkitehti Matti Visannin johdolla Ikiliikkujareittiin. Puolen kilometrin Ikiliikkujareitti kulkee lähikortteleiden ja läheisen puiston läpi. Helsingin kaupungin juuri eläköitynyt arkkitehti Matti Visanti on ollut suunnittelmassa Pikku Huopalahtea, ja hänen esittelynsä alueen arkkitehtuurista ja suomalaisista jokamiehen oikeuksista kiinnostivat vieraita.
Wilhelmiinassa asukkaiden Laulusta voimaa -kuoro sekä Tanssipivot ry:n senioritanssiryhmä esiintyivät vieraille. Senioritanssijat esittivät vieraille ”Iloinen piiri” -nimisen saksalaisen senioritanssin sekä opettivat vieratakin tanssimaan ko. tanssia.
Italialaissyntyinen, Tanskan WHO:ssa toimiva Francesca Racioppi kiitteli Taavetinpuiston ideaa – puisto on tarkoitettu kaikenikäisille, niin aikuisille kuin lapsille. Samoin hän kiitteli puiston monipuolisia mahdollisuuksia harjoittaa liikuntaa ja tehdä erilaisia harjoituksia. Puistoa voi myös käyttää riippumatta siitä, mikä oma on fyysinen kunto.
Francesca Racioppi, Albino Lovi sekä Julita Maradzika arvioivat, että samanlaisen liikuntapuisto heidän kotimaissaan olisi hieno ajatus.
Taavetinpuistossa vieraili varsin suppea, mutta silti edustava otos WHO:n konferenssin noin 900 edustajasta. Lyhyetkin haastattelut osoittivat, että ikääntymiseen liittyvät kysymykset ovat hyvin erilaisia eri maissa. Albino Lovin mukaan Salomonsaarilla on hyvin vähän vanhuksia, koska väestö on hyvin nuorta. Julita Maradzika huomautti, että Zimbabwessa ei ole resursseja vanhuksia varten, vaan resurssit tarvitaan lapsia varten. Racioppin mukaan Italiassa ikääntyneiden osuus väestöstä on Euroopan suurimpia, ja tähän saakka perheet ovat pitäneet huolta vanhuksista. Yhteiskunnalle tulee jatkossa entistä merkittävämpi rooli ikääntyneiden hoitamisessa, ja siksi ikääntyneiden hoitoon ja toimintakyvyn ylläpitämiseen liittyvät keinot ovat kiinnostavia.