Ikä koskettaa meitä kaikkia

Valtaa vanhuus!

13.5.
2014

Elämänmyönteisiä ajatuksia vanhuudesta - Lue ja ihastu!

Elämän kruunu

Heti kun huonommuuden, nöyryytyksen, tarpeettomuuden tunteeni ovat laimentuneet tai menneet ohitse, ajattelen erästä esinettä. Se on päähine.

Se on jokaisen vanhan ihmisten hattuhyllyssä. Se on siellä myssyjen, lippisten ja muiden päähineiden seassa. Melkein piilossa hyllyn perimmäisessä nurkassa. Tästä syystä moni meistä unohtaa, että se on olemassa saati että käyttää sitä, päivittäin. 

Unohtunut päähine on elämän kruunu. Vanhuus on parhaimmillaan elämän kruunu, tutkija sanoo. Voiko vanhuutta kuvata kauniimmin, kimaltavammin, uljaammin? 

Mistä rypyt tykkäävät?

- Koskeeko nuo, lapsenlapsi kysyi silittäessään poskieni ryppyjä. – Eivät ne koske, mutta moni asia on tehnyt kipeää, kun ne ovat syntyneet, yritän vastata. - Tykkäävätkö rypyt silittämisestä, kysymys jatkuu ja pieni käsi sivelee poskea. Siitähän ne pitävät, silittämisestä, niin kankaiden rypyt kuin poskien uurteet.  

Kyllä koira koiran tuntee

Ikänaisten jumpparyhmään tulee uusi jäsen. Me muut katselemme häntä ystävällisen kiinnostuneena. Arvioinnin automaatio käynnistyy, vuoropuhelu itsen ja lähinaapurin kanssa noudattaa aina samaa kaavaa.

- Kuinkahan vanha hän on? - Ei ,ei hän voi olla vielä sen ikäinen. 

- Hän näyttää nuorelta…. - Kyllä hän on hyvin säilynyt…. - Aika rupsahtaneelta hän vaikuttaa...
Ryhmän uusi jäsen tekee samat arviot meistä, salamannopeasti. Arvioinnin automaatio kertoo tuloksen: ollaan plus miinus samanikäisiä, seniorikansalaisia. - Miten sitä sanotaankaan, että kyllä koira koiran tuntee. 

Dosetti vai dosentti

 - Katso, mitä ostin, eikö ole kätevä? Siippa innostaa katsomaan keittiön pöydällä olevaa ostostaan.  - Ostin eri värisiä, minkävärisen otat, hän kyselee. En ole yhtään innostunut hänen ostoksistaan. Vanhojen ihmisten juttu. Lääkeannostelijat ovat vanhoille ja muistamattomlle. Eivät minulle. 

llallalla huomaan, että vitamiininapit ja pari lääkenappia ovat unohtuneet ottamatta. Taas kerran. Sama toistuu muutaman päivän kuluttua. Jos sittenkin. - Onko se - pinkinvärinen dosentti vai dosetti - vielä tallella?  Kummasti helpotti elämää. Kokeilepa!

Kevätterveisin,

Annikki Korhonen