Ikä koskettaa meitä kaikkia

Valtaa vanhuus!

2.1.
2015

Työtä riittää, sen organisointi vaatii uusia ideoita

Tuttavapiirissäni on ihmisiä, jotka ovat edelleen työelämässä, vaikka he ovat ohittaneet eläkeiän toistakymmentä vuotta sitten. Useimmat heistä ovat yrittäjiä tai perustaneet yrityksen eläkkeelle siirryttyään.

Tunnen myös eläkeläisiä, jotka tekevät säännöllisesti vapaaehtoistyötä. Ovat melkein kuin työssä, koska vapaaehtoistyö vie niin paljon aikaa.

Monet eläkeläiset hoitavat myös lapsenlapsiaan. Hakevat päiväkodista, kun vanhemmat ovat ylitöissä tai ovat viemässä toista lasta harrastuksiin. 

Usein minusta on näyttänyt, että nuo työn touhussa olevat eläkeläiset ovat onnellisempia kuin ne, joilla ei ole mitään tekemistä. Kunhan vain ottavat huomioon iän mukanaan tuoman voimien vähenemisen. He kuuluvat johonkin, heillä on annettavanaan joko osaamista tai aikaa. He tuntevat olevansa tarpeellisia. 

Toisaalta moni eläkeläinen tarvitsisi pientä apua, kun flunssa iskee tai käsi tai jalka on mennyt poikki. Jonkun pitäisi käydä kaupassa tai apteekissa, tai viedä koira ulos.

Avun pyytäminen on vaikeaa. Ihminen tuntee jäävänsä jotenkin velkaa, vaikka avulias naapuri tarjoutuisikin auttamaan. Vielä huonommin asiat ovat, jos naapuria ei edes tunne. Kotipalveluyritystenkin puoleen on hankala kääntyä, vaikka niitä paikkakunnalla olisikin. Harva yritys nimittäin taipuu tällaisen pienavun antamiseen.

Olisiko tulevaisuudessa aivan luonnollista laittaa ilmoitus talon alakerran ilmoitustauluun: Voisiko joku naapuri käydä minulle apteekissa tänään? Olen flunssassa ja tarvitsen kipulääkettä. Mikä olisi se muoto, että naapuriapua voisi pyytää vastikkeellisesti ja laillisesti?

Tulevaisuudessa olemme tällaisten kysymysten äärellä, kun eläkeläisten määrä suhteessa työtätekeviin kasvaa. Kaikkea apua ei voi pyytää yhteiskunnalta eikä kaikilla vanhuksilla ole varaa yritysten tarjoamiin palveluihin. Kuinka siis organisoida yhteiskunta niin, että avun tarvitsija ja avun antaja – eläkeläinen, kotiäiti, työtön – kohtaisivat ja molemmille olisi tästä kohtaamisesta hyötyä?

Heli Stenvall
Suomen Senioriliike ry
Valtaa Vanhuus -verkoston puheenjohtaja 2015