Ikä koskettaa meitä kaikkia

Valtaa vanhuus!

14.1.
2015

Kuulumisia Brysselistä

Jo reilu puoli vuotta aikaa on vierähtänyt Brysselin humussa parlamentin pyörteissä. Töitä on saanut tehdä alusta saakka oikein olan takaa. Syksyllä punnersimme muun muassa YK:n ilmastokokouksen, Euroopan energiaturvallisuuskysymysten, päästökaupan, rautatieliikenteen järjestämisen ja raskaan liikenteen sääntelyn parissa. Parlamentin syksyä värittivät voimakkaasti myös Euroopan suhteet itään sekä länteen, kun keskustelussa olivat Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimus sekä ratkaisun hakeminen Ukrainan ja Venäjän kriisiin.  

Parlamenttityön suola ja pippuri on ollut työskentely ihanien erilaisten ihmisten kanssa. Arki on yhtä kielten sekamelskaa ja kulttuurien kirjoa - Eurooppa pienoiskoossa, kuten pitääkin. Omassa ryhmässäni GUE/NGL:ssä inspiroivana esimerkkinä toimii Kreikan edustaja Manolis Gletzos 92 vuoden iässään, taistellen edelleen väsymättä ja veitsenterävänä paremman Euroopan puolesta. 

Euroopan ikääntyminen on tunnistettu yhdeksi maanosaamme eniten lähivuosikymmeninä vaikuttavaksi asiaksi. Euroopan komission toimesta vuonna 2012 aktiivista ikääntymistä nostettiin yhteiselle agendalle. Paljon puhetta, mutta valitettavan vähän tekoja. Tähän voimakkaaseen väestörakenteelliseen muutokseen liittyy haasteensa, mutta myös valtavia mahdollisuuksia. Tekemällä kauaskantoista järkipolitiikkaa nyt voimme parantaa ikääntyvän väestön osallisuutta, tukea mahdollisuutta aktiiviseen ja hyvinvoivaan ikääntymiseen sekä yli sukupolvien yhteiseloa välittävässä ja kunnioittavassa yhteiskunnassa. Uskon, että usein peikkonakin nähty teknologistuminen tarjoaa auttavaa kättä tässäkin; tarjoamalla uusia kommunikointimuotoja, etäpalveluita sekä oppia, apua ja tukea kaiken ikäisille. 

Itseäni eniten huolettaa se, että väestömme ikääntymistä ei haluta nähdä tai muistaa silloin, kun sovitaan yhteisistä resursseista. Jostain syystä ikääntyvien tarpeet huomioonottavalle teknologiakehitykselle, sen edistämiselle ja kehitystyölle ei juuri ole lotkautettu korvia Euroopan innovaatiorahoitusta suunnatessa. Rahoitusta suunnattaessa olisi myös varmistettava, että luodaan pelisäännöt sille, ettei nopea teknologiakehitys ja niiden käyttöönotto aseta ikäihmisiä epätasa-arvoiseen asemaan mitä tulee uusien ratkaisujen saatavuuteen, kustannuksiin sekä yksilöiden valmiuksiin ottaa niitä käyttöön. Tästä teinkin männäviikolla kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle. Kysymykseni on nähtävissä parlamentin sivuilla. Pian kuulemme mitä komissio vastaa ja tiedämme otetaanko ikääntymisemme tarpeet vakavasti.

 

Merja Kyllönen
europarlamentaarikko 
GUE/NGL