Ikä koskettaa meitä kaikkia

Valtaa vanhuus!

26.6.
2012

Valtaa vanhuus -kampanjan Ylen aamu-tv:ssa

Valtaa vanhuus -kampanja haluaa parantaa vanhuuteen liittyviä mielikuvia. Ikääntymistä ei tarvitse pelätä, sanoo Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton puheenjohtaja Vappu Taipale.

- Vanhuus on hyvin näkymätöntä nyky-yhteiskunnassa. Vanhat ihmiset sysätään samaan harmaaseen pussiin, jossa kaikki näyttävät samanlaisilta yli 65-vuotiailta, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton puheenjohtaja Vappu Taipale toteaa.

Valtaa vanhuus -kampanja haastaa näkemään ikääntymisen uudella tavalla. Joukko vanhusalan järjestöjä on aloittanut kampanjan, jonka tarkoituksena on muuttaa vanhuuteen liittyviä mielikuvia, puhetapoja ja poliittista päätöksentekoa.

Taipale muistuttaa, että moni seniori on yhteiskunnan aktiivinen jäsen. Suurin osa asuu omissa kodeissaan ja hoitaa itse omat asiansa. Ikääntymiseen suhtaudutaan turhan holhoavasti.

- Vanhat on hyvin samanlaisessa asemassa kuin lapset. Työikäiset puhuvat meidän puolesta, päättävät mitä meille tehdään ja mikä on sopivaa, Ylen Aamu-tv:n vieraana ollut Taipale sanoo.

Valtaa vanhuus -kampanja haluaa vaikuttaa vanhusten asioihin myös kunnallispolitiikassa. Koska vanhusten asioita käsitellään paljon kunnallisella tasolla, kampanja houkuttelee tulevia päättäjiä kiinnittämään huomiota vanhusten palveluihin ja vanhuksia koskeviin asenteisiin.

Asennekysymys on myös se, mitä sanoja vanhuksista käytetään. Vappu Taipaleen mukaan vanhoihin ihmisiin ei tarvitse viitata kiertoilmauksin. Vanhuksesta voi puhua vanhana, eikä esimerkiksi seniorina tai tai ikäihmisenä.

- Minä olen vanha nainen. Se on kaunis sanapari, ihana suomalainen ilmaisu!

http://yle.fi/uutiset/vanhus_on_kaunis_sana/6195105