Ikä koskettaa meitä kaikkia

Valtaa vanhuus!

3.9.
2012

IKÄPOLITIIKAN ASENTEET REMONTTIIN - VANHUUS EI OLE SAIRAUS

Vanhat ovat kunnille voimavara, jota ei ole varaa jättää käyttämättä

Väestön ikääntyminen vaatii kuntapäättäjiltä uutta ajattelua ja rohkeita tekoja. Vanhat ihmiset ovat yhteiskunnan voimavara, jota ei ole varaa jättää käyttämättä. Viisas kunta huomioi ikääntyneiden tarpeet ja heidän tarjoamansa kokemuspääoman kaikessa toiminnassaan.

Tätä mieltä ovat kahdeksan suurta vanhusalan järjestöä, jotka julkaisivat tänään VALTAA VANHUUS -kampanjan teesit tuleville kuntapäättäjille.

Jotta tavoite toteutuisi, kuntien ikäpolitiikassa tarvitaan pikaista asennemuutosta. Syksyn kuntavaaleissa valittavat uudet päättäjät ratkaisevat, osataanko Suomessa rakentaa hyvää vanhuutta miljoonalle yli 65-vuotiaalle.

"Sairausnäkökulmasta on aika päästä eroon. Iäkäs väestö on opittava näkemään aktiivisina kuntalaisina, jotka osallistuvat kaikkeen  tomintaan ja käyttävät laajaa skaalaa palveluita. Me olemme paljon muutakin kuin sosiaali- ja terveystoimen hoivan kohteita", sanoo puheenjohtaja Vappu Taipale Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:stä.

"Hyvä vanhuus on myös kauneutta, kulttuuria, liikuntaa ja liikennettä. Kun vanhat huomioidaan osaavasti kunnan kaikessa tominnassa, tuetaan samalla tehokkaasti heidän omaa toimintakykyään", Taipale korostaa. "Siksi vanhuuden asiat kuuluvat jokaiselle kunnan päättäjälle."

"Vanhuspalveluiden kehittämisessä on aika saada niiden käyttäjien omat äänet kuuluviin. Ei riitä, että vanhoja kuullaan vain heitä itseään koskevissa asioissa. Iäkkäät ihmiset voivat tuoda kokemusta ja osaamista kunnan kaiken toiminnan suunnitteluun", sanoo Ikäinstituutin säätiön puheenjohtaja, ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja. "Siksi kunnissa on aktiivisesti luotava uusia tapoja saada iäkkäiden asukkaiden näkemykset hyödyttämään kunnan kehittämistä."

JO YLI 150 KUNTAVAALIEHDOKASTA ANTANUT LUPAUKSEN VERKOSSA

Kampanja haastaa kuntavaaliehdokkaat valtakunnallisesti miettimään uusia hyvän vanhuuden toimintatapoja, palvelumalleja ja ideoita ja kertomaan niistä kampanjan verkkosivuilla www.valtaavanhuus.fi. Elokuun aikana ehdokkaiden lupauksia hyvän vanhuuden puolesta oli kertynyt sivuille jo yli 150, kaikkialta maasta ja puoluerajat ylittäen.

SUURTAPAHTUMA KOKOAA HYVÄN VANHUUDEN PUOLUSTAJAT SENAATINTORILLE 15.9.

Valtaa Vanhuus -kampanjan päätapahtuma järjestetään Helsingin Senaatintorilla lauantaina 15.9. klo 11-16. Tapahtuma kokoaa yhteen tuhansia hyvän vanhuuden puolustajia ympäri Suomea. Tiukkaa asiaa & karnevaalitunnelmaa. Päivän ykkösesiintyjänä nähdään Jukka Poika.  Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

 

Lisätietoa:   

Noora Jokinen, Valtaa Vanhuus -kampanjan tiedottaja
noora.jokinen@valtaavanhuus.fi / 040 830 6179

VALTAA VANHUUS / MED ÅLDERNS RÄTT -kampanjassa ovat mukana Folkhälsans förbund rf, Ikäinstituutti, Miina Sillanpään Säätiö, Omaishoitajat ja Läheiset -liitto ry, Suomen Senioriasiainliitto ry,  Suomen Senioriliike ry, Suomen Setlementtiliitto ry ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry. Kampanja on osa EU:n aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuotta. Päätapahtuma on osa kansainvälisen Age Demands Action -päivän tapahtumia. Kampanjaa on tukenut RAY.